Bezpečnost potravin

Víno s překročeným povoleným množstvím kyseliny sorbové

Vydáno: 11. 9. 2014
Autor: SZPI

SZPI při kontrole zjistila u vína Pálava nevyhovující parametry.

Výrobek: Pálava víno bez CHOP bílé polosladké alk. 10,5 % obj. (sudové)

Místo kontroly: Van Linh Bui, Sezimovo Ústí (9. května 1057, 39102 Sezimovo Ústí)
Skupina potravin: Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Kategorie: Nebezpečné potraviny

Nevyhovující parametr: vůně
                                   chuť
                                   maltosa
                                   kyselina sorbová

Ve víně bylo překročeno maximální povolené množství konzervantu kyseliny sorbové.
Chuť a vůně vína byly netypické pro víno vyrobené z hroznů révy vinné, bylo patrné broskvové aroma.
Ve víně byla zjištěna přítomnost maltózy – disacharidu, který vzniká štěpením škrobu. Při výrobě vína byly použity nepovolené enologické (vinařské) postupy.
 
Šarže:   č.š. pal 20 – 4
Obal:  Keg sud ochr. atm
Množství výrobku v balení:  50 l
Výrobce:  plněno v: VINOP a.s., Polešovice 446
Dovozce:  plněno pro: BM VINI s.r.o., Podolská 103/126, 147 00 Praha 4 – Podolí
Distributor:  PEAL a.s. U Plynárny 412/101 101 00 Praha 10 – Sklad Tábor
Země původu:  Slovensko
Země výroby:  Česká republika
Datum odběru vzorku:   16. 6. 2014

Zdroj: SZPI, Potraviny na pranýři