Bezpečnost potravin

Víno může zmírnit škodlivé účinky kouření

Vydáno: 19. 9. 2003
Autor:

Vypití dvou skleniček červeného vína může odstranit škodlivé účinky současně vykouřené jedné cigarety.

Výsledky výzkumů, prezentované na sympoziu  Evropské společnosti kardiologů ve Vídni koncem srpna 2003 naznačují, že některé složky červeného vína mohou zcela změnit škodlivé účinky kouření cigaret. V relativně malé studii bylo zjištěno, že červené víno, nikoliv ale jeho alkoholická složka, působí proti akutní arteriální dysfunkci, vyvolané kouřením cigaret. Výzkumníci z athénské nemocnice zjistili, že dvě skleničky červeného vína (250 ml) zcela odstraní škodlivý účinek vykouření jedné cigarety. Kouření cigaret je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. V rámci výzkumu byla posuzována funkce tepen 16 zdravých dospělých osob po vykouření jedné cigarety. Poté byl zjišťován u této skupiny vliv vypití dvou skleniček řeckého červeného vína, z něhož byl odstraněn alkohol, po vykouření jedné cigarety a porovnáván se situací po vypití dvou skleniček normálního červeného vína a vykouření jedné cigarety. Vliv nealkoholického vína bylo porovnáván s originálním vínem, aby bylo zaručeno, že kromě obsahu alkoholu se tato dvě vína naprosto neliší chutí, barvou, aromatem ani složením. Účastníci výzkumu tudíž nemohli rozeznat, které víno v daném případě konzumují. Výsledky potvrdily předchozí zjištění, že po vykouření jedné cigarety a následujících šedesát minut dochází k výrazné arteriální dysfunkci. Ovšem při simultánním pití přírodního červeného vína nebo nealkoholického červeného vína při kouření jedné cigarety k žádným dysfunkcím tohoto typu nedochází. Protože přítomnost, resp. absence alkoholu ve stejném druhu vína výsledky neovlivňuje, lze předpokládat, že za odstranění arteriálních dysfunkcí způsobených kouřením jsou odpovědné jiné složky červeného vína než alkohol. Výzkumníci ovšem upozorňují, že výsledky nepotvrzují názor, že pravidelné pití červeného vína může odstranit škodlivé účinky chronického kouření. Rovněž konstatují, že by se kuřákům nemělo doporučovat pro ochranu cév vypití dvou skleniček červeného vína při každé vykouřené cigaretě. Nicméně ale studie prokázala, že červené víno obsahuje látky, které působí výrazně proti škodlivému účinku kouření na funkci arterií, což by mohlo vést k objevu látek schopných odstraňovat škodlivé účinky kouření. V dalším výzkumu je tudíž třeba se zaměřit na objevení této konkrétní látky, resp. látek, v červeném vínu a provádět rozsáhlé experimenty s velkými skupinami pravidelných kuřáků.
http://www.foodnavigator.com