Bezpečnost potravin

Veřejná konzultace EFSA: přehodnocení rizika bisfenolu A (BPA) v potravinách

Vydáno: 16. 12. 2021
Autor: KM EFSA

Konečný termín pro podávání písemných připomínek je 8. února 2022.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska o přehodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele v souvislosti s přítomností bisfenolu A (BPA) v potravinách.

Zájemci mohou předložit své komentáře do 8. února 2022.

Více se lze dozvědět zde:

 

Bisfenol A (BPA) je chemická látka, která se používá k výrobě polykarbonátových plastů, z nichž se mohou vyrábět některé materiály určené pro styk s potravinami, jako jsou dávkovače vody nebo předměty pro výrobu potravin. BPA se také používá k výrobě epoxidových pryskyřic, z nichž se vytvářejí ochranné povlaky a výstelky pro potravinové a nápojové plechovky. Malá množství BPA mohou migrovat z materiálů určených pro styk s potravinami do potravin a nápojů.

 

Zdroj: EFSA