Bezpečnost potravin

Vegetariánská strava nabízí možnost snižování cholesterolu bez léků

Vydáno: 24. 2. 2003
Autor:

Typická denní strava napomáhající snižování cholesterolu by se měla skládat ze snídaně zahrnující sójové mléko, cereální směsi, ovesné otruby, chléb, džem, margarín a ovoce, z oběda obsahujícího sójové maso, zeleninovou polévku a ovoce, a z večeře se zeleninou, tofu, ovocem a mandlemi.

Výzkumy prováděné na univerzitě v Torontu a v kanadské nemocnici St. Michael naznačují, že strava zahrnující takové potraviny jako jsou sójové proteiny, ořechy a ovesná vláknina může redukovat cholesterol téměř o 30 %, což je podobný účinek, jaký vykazují některé druhy léků na snižování cholesterolu (tzv. statiny). Již delší dobu je známo, že sójové proteiny, ořechy, ovesná a ječná vláknina a rostlinné steroly (látky nacházející se v rostlinných olejích a tmavě zelené listové a neškrobové zelenině) mají individuálně schopnost snižovat hladinu krevního cholesterolu v průměru o 4–7 %. Jestliže se však tyto komponenty vzájemně zkombinují, jak ukázala zmiňovaná studie (výsledky byly publikovány v prosincovém čísle časopisu Metabolism), snižuje tato „kombinovaná strava“ hladinu LDL („špatného“)-cholesterolu o téměř 30 %.  Tento poznatek otevírá možnosti mnohem širšího uplatnění stravy jako prostředku snižování krevního cholesterolu a u některých pacientů i omezení nebo vysazení léků na snižování cholesterolu. V rámci výzkumu byla měřena hladina cholesterolu u 13 osob, které dostávaly po dobu jednoho měsíce zmíněnou kombinovanou stravu. Podávaná strava obsahovala potraviny běžně dostupné v supermarketech a obchodech se zdravou výživou včetně brokolice, mrkve, červené papriky, rajčat, cibule, květáku, jedlého ibišku, lilku, ovsa, ječmene, psyllia, margarinů na rostlinné bázi, sójových proteinů v formě sójového mléka, sójových párků, masa a burgerů, mandlí aj. Typická denní strava by měla obsahovat: snídani se sójovým mlékem, cereální směs s ovesnými otrubami, ovocem a mandlemi, ovesný chléb, margarin a džem, oběd  se sójovým masem, chlebem s ovesnými otrubami, fazolovou polévku a ovoce, a večeři se zeleninou, tofu, ovocem a mandlemi. Odborníci ovšem zdůrazňují, že je před uplatněním kombinované stravy namísto statinů nezbytné provést řadu dalších výzkumů. V další fázi je plánováno sledování účinků kombinované stravy v šestiměsíčních obdobích a možnosti začlenění kombinované stravy do běžného denního života. Výzkum je podporován společností Loblaw Brands, kanadskou Nadací pro výzkum a  kalifornskou Radou pro mandle.
http://www.newsandevents.utoronto.ca/