Bezpečnost potravin

Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion

Vydáno: 26. 4. 2004
Autor:

Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion / edit. Ronald R. Watson.- 1. vyd.Boca Raton : CRC Press, 2001. - 341 s., ISBN 0-8493-0038-X Publikace je čtenářům Knihovny ÚZPI k dispozici pod signaturou D 90778

Využití zeleniny a bylin v dietoterapii ke zlepšení zdravotního stavu je  v současné době  masivně propagováno a reklamní kampaně útočí na podvědomí a především peněženky spotřebitelů. Komodita rostlinných produktů v celosvětovém měřítku dosahuje miliardových zisků. Problémem je, že rozvoj oboru není podpořen dostatečně rozsáhlou výzkumnou činností. Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) vynakládá v poslední době velké úsilí, aby bylo legislativně zajištěno, že zdravotní tvrzení a tzv. zdravé produkty jsou podloženy  vědecky ověřenými fakty.
Nová publikace v Knihovně ÚZPI se zabývá prevencí onemocnění a podporou zdraví s ohledem na změny stravovacích návyků a využívání doplňků stravy. Je hodnocen současný stav znalostí a vědeckého výzkumu. Publikace pojednává o možnostech efektivního výzkumu zaměřeného na získání maximálního tzv. nutričního výtěžku ze zeleniny, ovoce a bylin. Autoři publikace se snaží odpovědět na následující otázky:

  • Jaké množství zeleniny a bylin se má konzumovat?
  • Mohou extrakty nebo složky nahradit konzumaci zeleniny?
  • Snižuje červené víno riziko vzniku srdečních onemocnění? Pokud ano, o jaké aktivní složky či mechanismus působení se jedná?

Zvýšená konzumace zeleniny a bylin podporuje zdraví, prodlužuje život a snižuje riziko vzniku rakoviny a onemocnění srdce. Publikace představuje neocenitelnou příručku pro odborníky i spotřebitele, která poskytuje nezbytné informační zázemí při propagaci a podpoře pozitivní změn ve stravovacích návycích.
Více informací o publikaci lze najít zde.
Publikace byla zakoupena v rámci projektu Informačního centra pro bezpečnost potravin při Ústavu zemědělských a potravinářských informací.