Bezpečnost potravin

Vědci doporučují:Jezte sušené švestky-předejdete řídnutí kostí

Vydáno: 27. 9. 2002
Autor:

Výživa,švestky

Nová studie amerických vědců ukazuje, že konzumace sušených švestek působí proti ztrátě kostní hmoty. Dle vědců z Oklahoma State University mohou sušené švestky, které jsou přírodními antioxidanty, spolupůsobit při prevenci ztráty kostní hmoty a to především u žen v období po přechodu.
Výzkumy ukázaly zajímavé výsledky. Dieta, kterou byly krmeny pokusné samičky krys, obsahovala sušené švestky. Úbytek kostní hmoty se u pokusných zvířat úplně zastavil. Za obnovení kostní hmoty jsou zodpovědné látky zvané fytonutrienty a fenoly, které se ve velké koncentraci nacházejí v sušených švestkách.
V tříměsíční studii účinku sušených švestek na kostní metabolismus žen v období po přechodu, konzumovaly ženy dvanáct sušených švestek denně, čímž se jim zvýšila hladina růstového faktoru (IGF-I) a alkalické fosfatázy (BSAP).
Pokud se tedy účinek sušených švestek prokáže i v delším časovém úseku,je zde možnost využití v boji proti osteoporóze. (LN,3.září 2002,str.21)