Bezpečnost potravin

Ve Velké Británii se bude prodávat mléko snižující cholesterol

Vydáno: 14. 3. 2004
Autor:

Společnost Unilever uvede na britský trh další výrobek z řady Flora Pro-Activ a to mléčný nápoj obsahující rostlinné steroly a snižující hladinu LDL-cholesterolu.

Společnost Unilever uvede jako první na britský trh svůj další výrobek z řady Flora Pro-Activ, a to mléčný nápoj snižující hladinu cholesterolu. Mléčný nápoj snižující cholesterol, který se v současné době již prodává ve Španělsku a Spojených arabských emirátech, obsahuje rostlinné steroly Benecol společnosti Raisio. Jogurtové nápoje této společnosti jsou již na trhu v Belgii, Portugalsku, Nizozemí a Německu. Britský trh je pro zdravé potraviny tohoto charakteru velmi důležitý, protože podle britské Nadace pro srdeční choroby téměř dvě třetiny spotřebitelů zde mají zvýšenou hladinu cholesterolu nad doporučovanou hranici. Britští spotřebitelé rovněž utratí za funkční potraviny mnohem více peněz než obyvatelé ostatních evropských zemí, s výjimkou Němců. V roce 2002 vydali britští spotřebitelé za potraviny zdravé pro srdce 100,7 mil. GBP. Ročně se tato částka zvyšuje v průměru o 7,6 %, což by podle prognózy Datamonitoru znamenalo do roku 2007 145,1 mil. GBP. Společnost Unilever, která má největší podíl prodeje cholesterol snižujících pomazánek v Británii, zahájí v dubnu rozsáhlou propagační kampaň na představení nového produktu, především z hlediska blahodárných účinků rostlinných sterolů, spotřebitelům. Rostlinné steroly jsou přirozenou součástí jedlých rostlinných olejů. Snižují absorpci cholesterolu z tenkého střeva a tak snižují koncentraci celkového i LDL cholesterolu v krvi. Jejich působení je pouze lokální, nemají systémové účinky, což je podkladem jejich bezpečnosti. Jejich rozpustnost se zvyšuje esterifikací. Podle sdělení společnosti Unilever bylo klinicky prokázáno, že tři porce potravin obohacených rostlinnými steroly (kupř. středně velká sklenička mléčného nápoje nebo dvě čajové lžičky pomazánky) konzumované denně snižují během tří týdnů LDL-cholesterol o 10–15 %. Výsledky studie prováděné výzkumným centrem společnosti Nestlé, publikované minulého roku v časopisu European Journal of Nutrition ukázaly, že mléčné nápoje obsahující dokonale solubilizované neesterifikované rostlinné steroly mohou významně inhibovat absorpci cholesterolu. Podle zprávy společnosti Frost & Sullivan vzrostl fytosterolový trh v roce 2003 o 20 % a v současné době představuje 75 mil. USD. Vzhledem k využití rostlinných sterolů v nových typech potravin, jako jsou cereální tyčinky, jogurty či zmrzliny se dá očekávat, že se fytosterolový trh bude ročně zvyšovat zhruba o 15 % až do roku 2010.
http/www.foodnavigator.com