Bezpečnost potravin

Ve spotřebě zeleniny, ovoce a ryb Česko zaostává za doporučením

Vydáno: 21. 3. 2017
Autor: SZÚ, CZVP

Informace CZVP SZÚ ze dne 21. 3. 2017.

Jeden z projektů EU, program HORIZON 2020, na kterém se CZVP SZÚ podílí, si vytkl za cíl modelově propočítat odchylky běžné diety od ideálu doporučení z hlediska výhod pro zdraví a životní prostředí. Základní důraz je kladen na spotřebitele a jeho volbu ve výběru potravin, která je kombinována s dostupností potravin na trhu. To silně ovlivňuje výrobce a dovozce. V rámci projektu jsou také reformulována základní dietární doporučení.

Na modelu se pracuje 2 roky a ještě dva roky jsou k dispozici. Česko se v rámci projektu přirovnalo k Dánsku, Francii a Itálii. První srovnání odhalují očekávané rozdíly. Naše populace má nejnižší spotřebu zeleniny, ovoce a ryb, střední spotřeba je ve Francii a nejvyšší v Itálii. Nejvyšší spotřeba u červeného masa, masných výrobků a sladkých nápojů byla pozorována v Česku a ve Francii. Itálie má nejnižší hodnoty spotřeby těchto typů potravin. Spotřeba luštěnin je nízká ve všech čtyřech zemích. Výsledky jsou dále zvažovány s ohledem na zpřesňování matematického modelu (pracovně nazván SHARP). Po skončení experimentálních prací je v plánu seminář, ve kterém výzkumníci představí výsledky své práce a použitelnost pro praxi. Zájemci o projekt si mohou další informace přečíst v projektovém “News report no.2”, March 2017.

SUSFANS_NL_2_newsletter.pdf SUSFANS_2_newsletter.pdf (1,73 MB 21.03.2017)

J.Ruprich a kol.
Brno, 21.3.2017

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock