Bezpečnost potravin

Varování před radioaktivitou ze zvěřiny a bobulovin

Vydáno: 8. 4. 2003
Autor:

Podle doporučení EU by členské státy měly varovat spotřebitele, kteří konzumují zvýšené množství zvěřiny, lesních bobulovin, hub a dravých ryb z oblastí postižených havárií v Černobylu, před nadměrným příjmem cesia.

Evropská komise vydala doporučení, (Věstník EU z 21. 2. 2003) na ochranu spotřebitelů před radioaktivní kontaminací ze zvěřiny a volně rostoucích bobulovin a hub (ještě důsledek havárie v Černobylu). Podle toho se doporučuje, aby členské státy kontrolovaly hladinu radioaktivního cesia ve zvěřině, ve volně rostoucích borůvkách, jahodách a ostružinách, houbách a dravých jezerních rybách. Mezní hladiny jsou stanoveny v nařízení 737/90. Členské státy by podle doporučení měly varovat spotřebitele, kteří konzumují zvýšené množství těchto potravin z postižených oblastí. O pár dní později však bylo doporučení prohlášeno za neplatné.
Obzvlášť velké nebezpečí je z divočáků v Německu. Je třeba se zajímat i o stav v kandidátských zemích, které jsou geograficky blíže Černobylu.
EU Food Law, 2003, č. 135, s. 4