Bezpečnost potravin

Varování před nadměrnou konzumací lékořice

Vydáno: 3. 4. 2003
Autor:

Nadměrná konzumace lékořice vedla ke svalové paralýze v důsledku extrémního snížení draslíku v těle.

Odborníci na výživu varují, aby se nekonzumovalo denně více než 100 g lékořicových výrobků. Důvodem je případ ženy ve věku 56 let, u které poté, co snědla 200g sáček tradičních lékořicových pastilek, došlo ke svalové paralýze. Žena téměř zemřela.
Vedlejším účinkem nadměrného příjmu glycyrhizinové kyseliny, která dává lékořici její charakteristickou chuť, je snížení hladin draslíku. Žena byla převezena do nemocnice, kde testy nebezpečně nízkou hladinu draslíku prokázaly. Podáváním draslíku se ženu podařilo zachránit. Její léčba trvala tři dny.
Firma Haribo, výrobce lékořicových bonbonů uvádí, že množství glycyrhizinové kyseliny ve výrobcích je hluboko pod množstvím, které vyžaduje uvádění na obalu výrobku ve formě varování.

www.leatherheadfood.com