Bezpečnost potravin

Varování před červenou rýží

Vydáno: 5. 3. 2003
Autor:

V kombinaci s léčivy na snižování cholesterolu může mít produkt vyrobený fermentací rýže plísní Monascus purpureus  vedlejší účinky.

Spolkový institut pro léčiva a léčebné produkty (BfArM) V Bonnu varuje před spotřebou produktů z červené rýže, které jsou v řadě zemí a po internetu nabízeny jako doplněk stravy k snižování cholesterolu. Při současném příjmu červené rýže a preparátů snižujících cholesterol může docházet k vedlejším účinkům. Mohou se projevovat poškozením svalů. Další riziko znamená možná tvorba toxických vedlejších produktů při fermentaci červené rýže. Analýza prokázala v sedmi z devíti produktů výskyt citrininu, který v pokusech na zvířatech způsoboval vznik tumorů.
/Podrobnější informaci najdete v rubrice Potravinářské aktuality./
Ernährungs-Umschau, 50, 2003, č. 1, s. 30–31