Bezpečnost potravin

Varování ohledně rtuti a salmonely

Vydáno: 21. 8. 2003
Autor:

Varovné informace z 28. týdne: rtuť ve žraločím mase a salmonela v kachních filetech a sýru.

Evropská Komise publikovala varovné notifikace z 28. týdne, a sice ve zmrazených rybách (máčka skvrnitá – druh žraloka) z Velké Británie a zmrazených filetech ze žraloka ze Španělska byla nalezena rtuť a salmonela v kachních filetech a v sýru Camembert z Francie.
Vedle toho bylo oznámeno, že přes zákaz „dusivých“ cukrovinek s konjakem (rostlinnou gumou), se tyto bonbony na trhu ve Velké Británii objevily. Ve vaječném prášku z Indie byl zjištěn nitrofuran.
Informativně byl ohlášen opětovný výskyt aflatoxinu v Íránu, nitrofuranu v krevetách v Malajsii a v lososech v Thajsku. V Německu byly nalezeny dioxiny v krmivových peletách, v Bulharsku byl problém s radioaktivitou hub a v lososech z Chille byla zjištěna  malachitová zeleň.
EU Food Law, 2003, č. 140, s. 16