Bezpečnost potravin

Varování celiakům: polské bezlepkové křupky s lepkem

Vydáno: 29. 4. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI z 29. 4. 2012.

SZPI vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o aktuálním zjištění potraviny škodlivé pro zdraví Kukuřičné křupky, bezlepkový výrobek, 100g, doba minimální trvanlivosti: 09 2012, země původu: Polsko. Produkt nevyhověl z hlediska přítomnosti lepku, který byl analýzou v odebraném vzorku zjištěn v množství 31,6mg/kg.
Tím, že je produkt nabízen spotřebitelům jako bezlepkový a lepek obsahuje, potravina nesplnila požadavky článku 14 nařízení Komise 178/2002 a byla vyhodnocena jako škodlivá pro zdraví. Dovozce, REJ s.r.o. Planá nad Lužnicí, na příkaz inspekce výrobek stahuje od svých odběratelů. Seznam maloobchodních prodejců dovozce vyhotovuje.
Lepek je významný alergen a jeho nevědomé požití celiakem může vyvolat vážné zdravotní komplikace. Podle odhadů je v České republice 40 000 – 50 000 pacientů s celiakí, celoživotní intolerancí lepku.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:   SZPI