Bezpečnost potravin

Vánoční figurky a cukrovinky – čokoláda nebo kakaová pochoutka?

Vydáno: 23. 12. 2014
Autor: SZPI

Základní požadavky na složení čokolády, správné značení, odlišení od kakaové pochoutky.

Pro mnoho druhů potravin existují levnější náhražky. Jejich prodej je legální, pouze pokud jsou řádně označeny a spotřebitel se tak může dovědět, že se jedná o NÁHRAŽKU. Ve většině případů výrobci své potraviny v tomto smyslu označují správně, chyby se však dopustí až prodejce, který náhražku nabízí klamavým způsobem.

ČOKOLÁDA:
Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby. Pokud se výrobky nazvou čokoládovými, musí být vyrobeny z jednoho druhu čokolády nebo kombinace čokolád a jiných složek. Klíčovými složkami pro jakost čokolády je obsah tzv. tukuprosté kakaové sušiny a kakaového másla. Jakostní požadavky na složení jsou:

Hořká čokoláda: Obsah celkové kakaové sušiny: 35%

Mléčná čokoláda: Obsah celkové kakaové sušiny 25%

Vysoká jakost, extra: hořká čokoláda: alespoň 43% celkové kakaové sušiny, mléčná: alespoň 30% celkové kakaové sušiny

Čokolády, do kterých lze přidávat jiný rostlinný tuk, se označí slovy: „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“ . Jiného tuku NESMÍ být více než 5%!

KAKAOVÁ POCHOUTKA/CUKROVINKA:
Většina figurek nejsou čokoládou, ale pouze kakaovou cukrovinkou, není v nich kakaový tuk a ani dostatečný obsah kakaové sušiny a nesmí být jako čokoláda označeny. Jakost čokolády je určena zastoupením a vzájemným poměrem kakaové hmoty a cukru. V těchto náhražkách čokolády bývá oproti čokoládě právě vyšší přítomnost ztužených rostlinných tuků a cukru, na úkor kakaového másla a sušiny.

Tedy výrobky s názvy jako je sójová pochoutka, nugátová pochoutka nejsou čokolády i když vzhledem čokoládu připomínají.

Při výběru si tedy vždy ověřte, zda kupujete to, co doopravdy chcete, tedy kakaovou pochoutku nebo čokoládu.

Zdroj:  Potraviny na pranýři