Bezpečnost potravin

V Německu stanovena bezpečná hranice příjmu vitaminů a minerálních látek

Vydáno: 23. 1. 2005
Autor:

V Německu byl vytvořen model pro posuzování rizik, z něhož je možné vyvodit maximální bezpečnou hranici živin získávaných ze suplementů a fortifikovaných potravin.

Tento model pro stanovení bezpečných limitů je podobný modelu vypracovanému v Dánsku, které se jako jediný členský stát EU tímto problémem předběžně zabývá v očekávání harmonizace evropských zákonů týkajících se hladiny živin. Model vychází z údajů získaných v populačních studiích zabývajících se šetřením současného příjmu všech vitaminů a minerálních látek pocházejících z typické stravy. Tyto hodnoty byly následně odečteny od nejvyšších bezpečných hladin pro odpovídající živiny, stanovených Evropským a dalšími vědeckými výbory. Doporučené hladiny jsou zveřejněny v Německu webové stránce Federálního institutu pro posuzování rizik (BfR). Zpráva bude přeložena do angličtiny v následujících měsících. Posuzování rizik bylo prováděno pro všechny vitaminy a minerální látky, které mají spotřebitelé k dispozici. Lidé si často pletou nejvyšší tolerovatelnou hladinu příjmu pro suplementy s maximální bezpečnou hladinou, což je nesprávné, protože je třeba uvažovat všechny zdroje živin ve stravě.
http://www.nutraingredients.com