Bezpečnost potravin

V Japonsku staženy z prodeje sendviče obsahující enzym z GM mikroorganismů

Vydáno: 1. 11. 2003
Autor:

V Japonsku byly preventivně staženy z prodeje sendviče vyrobené z chlebového těsta dodávaného novozélandskou firmou, kvůli údajnému obsahu enzymu z GM mikroorganismů.

Podle tiskové zprávy ze dne 27. října 2003 byly v 94 prodejnách zásobovaných japonskou společností Subway Japan staženy z prodeje chlebové sendviče poté, co bylo zjištěno, že v těstě používaném k jejich výrobě, importovaném z Nového Zélandu, je obsažen enzym z GM mikroorganismů. Společnost Subway používá čtyři druhy zmrazeného chlebového těsta vyráběného novozélandskou firmou Yarrows,  které obsahuje enzym, který nebyl schválen ministerstvem zdravotnictví, práce a sociální péče. Stažení sendvičů vyrobených z tohoto těsta z prodeje je preventivním opatřením, dosud nebyl zaznamenán žádný případ ohrožení zdraví po jejich konzumaci. Mluvčí společnosti Yarrows oznámil, že bylo pozastaveno používání inkriminovaného enzymu, a že dosud nebylo potvrzeno, zda pochází z GM mikroorganismů. Anti-GM skupiny na Novém Zélandě se tohoto incidentu chopili k podpoře svých požadavků proti zrušení moratoria na GM produkty, které vláda zamýšlí uskutečnit v nejbližších dnech.
http://www.foodsafetytoday.com