Bezpečnost potravin

V italských salámech zjištěna salmonela

Vydáno: 18. 2. 2006
Autor:

Salmonelóza ve Švédsku, Norsku a Itálii byla způsobena konzumací italského salámu.

Výskyt salmonelózy ve Švédsku, Norsku a Itálii je spojován s italským salámem. Onemocnění způsobené ojedinělou nespecifickou formou (NST) Salmonella typhimurium a/nebo Salmonella infantis se pravděpodobně vyskytlo nejprve v Itálii, v březnu 2005, ve Švédsku bylo poprvé identifikováno počátkem prosince 2005. Dosud bylo ve Švédsku potvrzeno 13 případů (a dva pravděpodobné) infekce S. typhimurium NST,  v Norsku byla infekce S. typhimurium NST, S. infantis nebo obou sérotypů zjištěna u rodiny, která zakoupila italský salám ve Švédsku, v Itálii počet případů nebyl specifikován. Jak S. infantis, tak S. typhimurium NST byly izolovány z inkriminovaného italského salámu. Výrobek byl ve Švédsku stažen z prodeje a ostatní země byly informovány prostřednictvím evropského systému RASSF. Díky úzké spolupráci importéra salámu a švédských a italských úřadů nebyly ve Švédsku od 11. 2005 prosince zaznamenány žádné další případy. Více informací na adrese 

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality