Bezpečnost potravin

V Irsku povoleno používání sukralózy

Vydáno: 1. 2. 2003
Autor:

Irský Úřad pro bezpečnost potravin schválil na dva roky používání vysoce intenzivního sladidla sukralózy do potravin a nápojů, přičemž horní hranice příjmu byla stanovena na max. 15 mg preparátu na 1 kg tělesné hmotnosti.

Irský Úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) schválil nedávno dočasně prodej a používání sladidla sukralózy. Od 1. ledna 2003 se může po dobu dvou let používat toto vysoce intenzivní sladidlo jako ingredience v nejrůznějších potravinách, i jako stolní sladidlo. Sukralóza, známá rovněž jako  4,1’,6’-trichlorgalaktosacharóza (TGS), je derivát přírodní sacharózy, přičemž její sladivost je zhruba 600–650krát vyšší. Používá se v nealkoholických a jiných nápojích, v preparátech nahrazujících cukr, různých dezertech, žvýkacích gumách, pekařských směsích, slazených cereálních přesnídávkách a salátových zálivkách. Podle vyjádření Evropského výboru pro vědu a potraviny, který posuzoval bezpečnost sukralózy, je preparát obecně vhodným sladidlem pro potravinářské použití s akceptovatelným denním příjmem (ADI) v množství 0–15 mg na kilogram tělesné hmotnosti za den. Na základě šetření prováděného FSAI v různých skupinách irské populace bude potenciální příjem sukralózy hluboko pod hodnotou ADI. V březnu 2002  bylo použití sukralózy v potravinách a nápojích schváleno ve Velké Británii. Její použití je rovněž povoleno v USA, Japonsku, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě. V červenci minulého roku jednala o povolení sukralózy v rámci EU i Evropská komise, návrh ještě musí schválit Evropský parlament a  výbor, což bude trvat asi rok. Sukralóza je stabilní i při zpracování potravin za vysokých teplot.
http://www.fsai.ie/