V ČR se prodávala rýže s nepovolenou genetickou modifikací
Tisková zpráva SZPI ze dne 19.6.2008.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulém týdnu obdržela prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informace, z kterých vyplývalo, že by se na českém trhu mohla vyskytovat rýže s neschválenou genetickou modifikací. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenské republiky totiž zadržela 7660 kilogramů rýže s genetickou modifikací LL RICE 601. Do spotřebitelských balení rýži zabalila česká společnost Podravka – Lagris a.s. z Dolní Lhoty u Luhačovic, surovinu však nakoupila od italského dodavatele.
Inspektoři SZPI při následné kontrole ve společnosti Podravka-Lagris a.s. zjistili, že z Itálie od firmy MARIC S.R.L. bylo dovezeno přes 24 tun této rýže, přičemž italský dodavatel deklaroval, že je zcela bez jakékoliv genetické modifikace. Z rýže byly kromě toho slovenského vyrobeny ještě další dva produkty, které byly určené pro český trh. Jedná se o výrobky EUROSHOPPER Rýže dlouhozrnná – varné sáčky (balení 400g, šarže 2101082, DMT 210709) a Rýže dlouhozrnná – varné sáčky (balení 480g, šarže 2201081, DMT 220709).
Na český trh se tak dostalo téměř 38 tisíc balení této rýže. Inspekce zakázala jejich další prodej a firma Podravka-Lagris a.s. je nyní musí stáhnout z obchodní sítě. Genetická modifikace LL RICE 601 není v EU povolena, a to ani pro krmiva. Modifikaci vyvinula americká společnost Bayer Crop Science. V minulosti se na evropském trhu rýže s touto modifikací objevila několikrát, Evropská komise proto v roce 2006 přijala mimořádná opatření týkající se dovozu rýže z USA.
V současnosti je v EU pro výrobu potravin povoleno celkem 21 genetických modifikací; 5 modifikací bavlny, 11 kukuřice, 3 řepky olejné a 1 u sóji a cukrové řepy. Genetické modifikace schvaluje Evropská komise mimo jiné na základě stanoviska Evropského úřadu bezpečnosti potravin, který zkoumá, zda modifikace nepředstavuje zdravotní rizika pro člověka. Jakákoliv potravina, která byla vyrobena z geneticky modifikovaných surovin, musí tuto skutečnost uvádět na obale. Výjimkou jsou případy, kdy potravina obsahuje genetické modifikace méně než 0,9 %.
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI