Bezpečnost potravin

V Číně došlo k otravě dětí po konzumaci sójového nápoje

Vydáno: 9. 5. 2003
Autor:

Příčinou zdravotních obtíží po konzumaci “sójového mléka” byl pravděpodobně inhibitor trypsinu v nápoji.

V Číně se objevily zdravotní problémy u školních dětí, které konzumovaly “sójové mléko” firmy Baorun Milk Co. Byly to: bolest žaludku, závrať, bolest hlavy a záškuby svalů.
Zjišťovaly se příčiny výskytu těchto obtíží, přičemž se brala do úvahy možnost kontaminace a prověřovalo se i úmyslné zavinění.
V čínském tisku byly publikovány výsledky vyšetřování prováděného centrálními i provinčními zdravotními orgány. Tisková zpráva uvádí, že v důsledku konzumace uvedeného “sójového mléka” onemocnělo asi 2 500 žáků, přičemž jeden později zemřel. Jako příčinu odborníci určili nadměrný výskyt “určitého druhu trypsinového inhibitoru v sójovém mléce” a konstatovali, že u těch, kteří jsou alergičtí na tento inhibitor, došlo k problémům v trávicím traktu. Příčinou úmrtí dvanáctileté dívky, která zemřela asi dva týdny po konzumaci mléka, byla otrava oxidem uhelnatým, ne konzumace sójového mléka.
www.foodsafetytoday.com (17. 4. 2003)