Bezpečnost potravin

Uznání pro brynzu Liptov

Vydáno: 12. 9. 2001
Autor:

termizovaná brynza, Liptovská mliekareň, prodloužená trvanlivost,  export, zvyšování produkce

Liptovská mliekareň, a.s., Liptovský Mikuláš, získala na Agrokomplexu v Nitře v soutěži Zlatý kosák 2001 čestné uznání za nový výrobek – termizovanou brynzu Liptov, vyráběnou ve 100, resp. 200g balení. Termizovaná brynza, která má 30 denní dobu údržnosti, tj. o 18 dní delší než dosavadní výrobek, má postupně zcela nahradit původní liptovskou brynzu. Termizovaná brynza je mírně tepelně opracovaná, čímž jsou zničeny bakterie, snižující její trvanlivost a kvalitu. Charakteristická chuť, struktura a typické  vlastnosti brynzy, kupř. roztíratelnost, jsou přitom zcela zachovány. Podle názoru odborníků z Liptovské mlékárny by se zde měla, ve smyslu požadavků EU, klasická brynza vyrábět nejdéle do roku 2004–2005. Brynza z nepasterovaného mléka ale z domácího trhu zcela nevymizí – její výrobou se budou i nadále zabývat menší producenti a  typické slovenské salaše. Termizovaná brynza se uplatní především jako exportní artikl, ale i jako výrobek pro síť velkých obchodních řetězců.  Liptovská mlékárna v první polovině letošního roku zpracovala asi 35 mil. l mléka, což je, v porovnání se stejným obdobím loňského roku, zhruba o 10 % více. Ročně vyprodukuje více než 500 t brynzy. Z celkového množství nakoupeného mléka se v Liptovské mlékárně zpracuje přes 50 % na přírodní sýry.
http://www.hnx.sk