Bezpečnost potravin

Uvádění tuků s trans-mastnými kyselinami v potravinách

Vydáno: 1. 10. 2002
Autor:

trans mastné kyseliny,  označování trans-kyselin, trans-kyseliny a hladina LDL

Poradci americké vlády rozhodli nestanovovat žádné výživové  limity na obsah trans tuků v potravinách,  protože je velmi obtížné pro občany je sledovat. Americký úřad FDA (Food and Drug Administration) navrhl v r. 2002 uvádět trans tuky jako součást  obsahu nasycených tuků v potravinách. Lékařský ústav (Institut of Medicine) na žádost FDA zpracoval studii, jejíž část je věnována trans tukům; studie se zabývá  makronutrienty (sacharidy, tuky, bílkoviny) a otázkou, jaká má být jejich doporučená spotřeba. Studie ukázala, že spotřeba všech trans mastných kyselin, ať již přítomných v živočišných tucích anebo v hydrogenovaných rostlinných olejích, zvyšuje hladinu LDL (lipoproteinů o nízké hustotě), tzv. „špatného“ cholesterolu.  Spotřebě některých trans-tuků se nelze vyhnout, říká zpráva, ale lidé by měli snížit jejich spotřebu co nejvíce, aby tím snažili riziko srdečních onemocnění.
     Vzhledem k tomu, že nelze považovat žádné množství trans mastných kyselin za zdravotně bezpečné, byla na seznamu nutrientů snížena horní hranice pro tyto látky ve spotřebě. To znamená, že FDA bude požadovat od výrobců potravin, aby na etiketě uváděli obsah trans mastných kyselin v gramech spolu s dalšímu nutričními údaji, ale  bez uvedení denní procentické dávky.
Dánsko předložilo Evropské komisi návrh  nových legislativních opatření, které by vyloučily trans mastné kyseliny z potravin od března 2006 .

No limits set on trans fat, Oil and Fats International, 18, 2002, č. 5, s. 4