Bezpečnost potravin

Upřesnění informace o výskytu salmonely ve Velké Británii

Vydáno: 5. 9. 2003
Autor:

Britský Úřad pro ochranu zdraví (HPA) potvrdil 60 případů onemocnění způsobených v srpnu 2003 bakterií Salmonella, sérovar Bareilla, ve Skotsku, Walesu a Anglii. Zdroj nákazy ještě není přesně zjištěn.

Britský Úřad pro ochranu zdraví (HPA) zveřejnil zpřesněné údaje o počtu případů onemocnění způsobených patogenními bakteriemi rodu Salmonella, sérovar Bareilla. Od srpna 2003 bylo potvrzeno celkem 60 případů ve Skotsku, Anglii a Walesu, přičemž se jednalo o osoby nejrůznějšího věku. Za celý loňský rok bylo v Anglii a Walesu zjištěno celkem 38 případů způsobených bakterií Salmonella, sérovar Bareilla. Šetření příčin nákazy stále pokračuje, nicméně informace z Austrálie, USA a Evropy vedou k domněnce, že zdrojem těchto patogenů mohou být exotické potraviny nebo koření původem z Dálného východu. HPA rovněž sleduje další dvě ohniska výskytu nákazy v zemi, způsobené bakterií Salmonella enteritidis PT 14b (117 případů), resp. Salmonellou typhimurium PT U277 (74 případy). Více informací na internetové adrese
http://www.foodsafetytoday.com