Bezpečnost potravin

Umělé vitaminy neposkytují žádnou ochranu

Vydáno: 9. 8. 2003
Autor:

V žádné vědecky uznávané studii se nepotvrdil propagovaný účinek syntetických vitaminových přípravků. Lze doporučit pouze zeleninu a ovoce.

Výrobci potravinových doplňků se obratnou reklamní strategií stále znovu pokoušejí přesvědčit spotřebitele, že příjem potravinových doplňků jako pilulek je nutný. Seznam vydaný Centrálou spotřebitele v Hamburku pomáhá spotřebitelům tyto neseriózní reklamní strategie prohlédnout a varuje před vedlejšími účinky.
Kontrolní studie přinesly rozčarující výsledky. Dvanáct vědecky uznávaných studií, které byly v posledních letech provedeny, a kterých se zúčastnilo více jak 110 000 osob bylo nyní vyhodnoceno. Výsledek je rozčarující: V žádné ze studií nebylo možno zjistit žádnou ochranu před onemocněními srdce, krevního oběhu nebo onemocněním rakovinou při používání vitaminových preparátů (vitaminy A, C, E). Také pacienti, kteří již těmito chorobami trpěli, neměli z jejich používání žádný prospěch. Pro ß-karoten, základ vitaminu A, bylo možno dokonce zjistit negativní účinky, takže se odrazuje přípravky obsahující ß-karoten používat. Vědci místo toho doporučují: Jíst velké množství ovoce a zeleniny, protože preventivní účinky rostlinné formy stravy jsou doložené dostatečně. Od syntetických vitaminových přípravků by bylo lepší upustit.
www.vzhh.de/~upload/vz/VZTexte/TexteErnaehrung/Nahrungsergaenzung.htm