Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Ultrazvuk ke snížení kontaminace E. coli do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Ultrazvuk ke snížení kontaminace E. coli

Vydáno: 18.4.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Kombinací ultrazvuku a praní v chlorovaném prostředku lze snížit kontaminaci E. coli 0157:H7 na listech špenátu.

Systém využívající 3 páry ultrazvukových transdukčních boxů umožňuje inaktivaci E. coli na špenátu, pokud je použit v kombinaci s působením chlorovaného roztoku na špenát. Boxy vytvářejí kanál, v němž působí ultrazvuk. Účinek ultrazvuku závisí na frekvenci; minutové působení 25, 40 a 75 kHz snižuje celkový počet mikroorganismů o 0,06 log. V kombinaci s působením chlorovaného roztoku se inokulace  E. coli sníží o 1,0 log, zatímco pouhým praním v chlorované vodě se sníží jen o 0,5 log. Předpokladem účinnosti je rovnoměrnost ultrazvukové pole a rozmístění ošetřovaného materiálu.

Výsledky studie byly zveřejněny v článku „Continuous-flow Ultrasonic Washing Systems for Fresh Produce Surface Decontamination“ v časopisu  Innovative Food Science and Emerging Technologies (http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2012.09.007).


Food Technology, 67, 2013, č. 1, s. 12

 

 

                              

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018