Bezpečnost potravin

Udržení rané březosti u dojnic

Vydáno: 8. 9. 2004
Autor:

Udržení březosti v průběhu placentace závisí na koncentraci progesteronu a estradiolu, věku krav, tělesné kondici a připařovaném býku.

Účinnost reprodukce u dojnic se v posledních desetiletích stále snižuje. Procento zabřeznutí krav po první inseminaci se snížilo z přibližně 65 % v roce 1951 na 40 % v roce 1996 (USA). Účinnost reprodukční užitkovosti  je výrazně ovlivněna zánikem březosti. Nejnovější výzkumné zprávy uvádějí , že 7-33 % březostí u dojnic zaniká mezi 28 a 98 dny březosti.  Největší ztráty se sledují ve 45. dnu březosti.
Předmětem studie na univerzitě ve Virginii bylo  stanovit procento pozdní embryonální mortality a ztráty raných plodů při užití opakované ultrasonografie ve stádu inseminovaných dojnic. Druhým cílem bylo zjistit, zda udržení embryí v průběhu 5-9 týdnů březosti souvisí s koncentrací steroidů  a dalšími ukazateli u krav a embryí.
Anim. Repr. Sci., 84, 2004, č. 1-2, s. 27-39