Bezpečnost potravin

Účinný antioxidant z kávových zrn

Vydáno: 15. 5. 2003
Autor:

Extrakt ze zelených kávových zrn obsahuje řadu polyfenolů, které jsou velmi účinnými antioxidanty.

Americká potravinářská společnost Applied Food Sciences (AFS) začala pod názvem GCA (Green Coffee Antioxidant) distribuovat zákazníkům svůj nový výrobek – extrakt ze zelených kávových zrn. GCA obsahuje řadu polyfenolů označovaných jako hydroxyskořicové kyseliny, z nichž jsou nejvíce zastoupeny kyselina chlorogenová a kyselina kávová. Kyselina chlorogenová je prokazatelně 14krát účinnější při zamezování oxidace LDL než extrakty zeleného čaje. Účinný antioxidant GCA je cenově efektivní ingredience s vysokou biologickou využitelností vhodná pro zvyšování funkčnosti nutričních výrobků. Má chuťově neutrální profil, vysokou rozpustnost a aktivitu a je ideální přísadou pro funkční potraviny, nápoje, cereální tyčinky, žvýkací gumy a potravní doplňky. Podle informací společnosti je GCA v porovnání s jinými antioxidanty(vztaženo na ekvivalentní gramáž) nejefektivnějším prostředkem na trhu. Ve srovnání s jinými druhy sloučenin přírodních extraktů (zelený čaj, semena z vinných hroznů, borová kůra), z nichž některé mají dokonce vyšší hladinu polyfenolů nebo flavonoidů, jsou polyfenoly nalézající se v zrnech zelené kávy nejkvalitnější, pokud se týká jejich aktivity v organismu.
http://www.appliedfoods.com/