Účinky sekundárních fytonutrientů
Vydáno: 21. 2. 2008
Autor:
Přehled významných skupin látek obsažených v rostlinách z hlediska jejich funkčních vlastností.
Mnohé látky přirozeně se vyskytující v rostlinách jsou známé svými příznivými zdravotními účinky a proto jsou v široké míře využívány při výrobě tzv. funkčních potravin. Následující tabulka přehledně znázorňuje hlavní účinky nejvýznamnějších skupin látek obsažených v rostlinách. Kromě příznivých účinků jsou u některých látek známy i negativní účinky, pak záleží na složení stravy množství a dalších okolnostech (např. kyselina fytová).
Funkce
|
karotenoidy
|
glukosinoláty
|
monoterpeny
|
kyselina fytová
|
fytosteroly
|
fytoestrogeny
|
polyfenoly
|
inhibitory proteáz
|
saponiny
|
sulfidy (sirníky)
|
antikancerogenní
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
|
X
|
X
|
antimikrobiální
|
|
X
|
|
|
|
|
X
|
X
|
X
|
|
antioxidační
|
X
|
|
|
X
|
|
X
|
X
|
X
|
|
X
|
antitrombotické
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
imunomodulační
|
X |
|
|
X
|
|
|
X
|
|
X
|
X
|
protizánětlivá
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
ovlivňující krevní tlak
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
snižující cholesterol
|
|
X
|
|
X
|
X
|
|
|
|
X
|
X
|
ovlivňující krevní cukr
|
|
|
|
X
|
|
|
X
|
X
|
|
X
|
Níže citovaný článek pojednává o funkčních potravinách na německém trhu, o jejich roli ve výživě, o případném používání propagačních tvrzení a o pravidlech v USA a Japonsku.