Bezpečnost potravin

Tuzemské sýry si vysloužily uznání odborníků

Vydáno: 11. 2. 2004
Autor:

Test českých sýrů.

Ze šedesáti výrobků přihlášených do soutěže získal absolutně nejvyšší počet bodů sýr Blaťácké zlato s pepřem z Madety. Těsně za ním podle počtů bodů skončil hnětený sýr Gaston z Příšovic. Oba výrobky potvrdily své vítězství, které získaly na stejné přehlídce už loni.
Vysoko ocenily komise odborníků i Madeland light z Madety, který získal ve své kategorii (sýry s tvorbou ok) víc bodů než madeland s obsahem tuku 45 procent. O něco hůře dopadly v soutěži eidamské sýry, přesto porotcům chutnaly určitě lépe než ty, na které si často stěžují čtenáři přílohy Test.
Proč nejsou eidamy, které si kupujeme, mnohdy tak kvalitní jako ty, které posbíraly v soutěži diplomy? Protože se na pulty obchodů dostanou dřív, než stačí dozrát, šuškalo se mezi hodnotiteli. Je to logické, sýr, který nechal výrobce zrát jen krátce, nemůže mít tak dobrou chuť jako sýr dobře vyzrálý.
Co tedy poradit nespokojeným zákazníkům? Aby si našli „svého“ výrobce a tomu zůstali věrni. Znamená to sledovat obaly balených výrobků a u pultu s váženými sýry se ptát po výrobci, a pokud vám jeho sýr chutná, příště žádat jen ten.
Mezi sýry z dovozu, které v soutěži zastupovalo jen devět vzorků, nejlépe uspěly Blue Stilton, nazývaný králem anglických sýrů, a Bleu d’Auvergne AOC, který zase patří mezi nejlepší francouzské sýry s modrou plísní. Diplom získal i francouzský kozí sýr Sainte Maure a holandský Leerdammer Lightlife.

Bodové ohodnocení vybraných sýrů  [doc ; 41984 bytů]

test.idnes.cz (6.2.2004)