Bezpečnost potravin

Trvalý zákaz používání aditiva konjaku (E425)

Vydáno: 25. 5. 2003
Autor:

Evropská komise oznámila trvalý zákaz pro používání přídatné látky konjaku (E425) v cukrovinářství k výrobě želé.

Rada Evropy přijala návrh Evropské komise revidovat Směrnici 95/2/EC a nastálo odejmout autorizaci pro používání tohoto aditiva v cukrovinkářství. Tento akt následuje po přijetí dočasných opatření v březnu 2002, které zakazovaly dovoz a prodej želé bonbónů  obsahujících konjak. Dočasný zákaz zůstává v platnosti do okamžiku svého nahrazení zákazem stálým ( 20 dnů po zveřejnění Směrnice v Official Journal of EU). Návrh Komise na odnětí autorizace pro konjak v cukrovinkách želé byl učiněn na ochranu spotřebitelů poté, co se v USA a Kanadě několik dětí tímto typem cukrovinek udusilo.
Konjak je glukomanan a používá se  jako želírovací činidlo a plnidlo také v jiných potravinářských výrobcích.
www.foodqualitynews.com