Bezpečnost potravin

Trh s testy pro rychlou analýzu potravin se rozšiřuje

Vydáno: 14. 2. 2004
Autor:

Moderní diagnostické metody původně vyvinuté pro in vitro diagnostiku u pacientů se stále častěji využívají i pro analýzu potravin. V angličtině se pro analýzu potravin pomocí moderních diagnostických setů vžil termín "food diagnostics".

Tyto rychlé analytické metody přestavují různé typy testů ve formě setů – např. biochemické, ELISA/EIA, testy na principu hybridizace nukleových kyselin aj. Testy se využívají pro detekci bakterií, virů, parazitů, chemikálií, biotoxinů, těžkých kovů a prionů.
Moderní diagnostické  sety  se staly velmi žádanou komoditou i vzhledem k současným nárokům na systémy pro zajišťování zdravotní nezávadnosti potravin. Prodej v celosvětovém měřítku se pohybuje nad 1,1 mld €. Téměř 2/3 podíl  připadá na trh v Evropě a USA. Podíl setů pro mikrobiologickou analýzu potravin je 585 mln €.
http://www.mszs.si/container106/ECOS/Larissa%20Kahr.ppt  (14.2.2004)