Trendy v používání barviv do potravin
Vydáno: 27. 9. 2008
Autor:
Jako alternativu barviv nabízí společnost GNT koncentráty barevných plodů "EXBERRY".
Barviva v potravinách jsou jednou z nejdiskutovanějších problematik týkajících se aditiv. Zvláště po zveřejnění tzv. „Southampton studie“ v létě 2007 je tato záležitost trvale aktuální. Jednou krajností je nepoužívat barviva v potravinách vůbec. To však je těžko akceptovatelné, protože barva přispívá k vnímání chuti potraviny (a barevnost je často rozhodujícím hlediskem při nákupu potraviny). Za řešení je někdy považováno používání přírodních barviv, které často mají i příznivé (antioxidační) vlastnosti. Přitom však obvykle nebývá zmiňováno, že při získávání přírodních barviv se někdy používají různé chemické látky. Karmín (košenilová červeň, E 120) se získává ze sušených samiček hmyzu Dactylopius, přičemž během zpracování se používá přídavek sloučenin hliníku. Při získávání přírodního chlorofylu (E 141) se mj. používá měď.
Společnost GNT nabízí jako alternativu k barvivům produkty získané přímo z barevných plodů. Tzv. „barvicí potraviny“ EXBERRY® nejsou selektivně extrahovanými barvivy, ale jedná se o koncentráty s definovaným obsahem bioaktivních látek z plodů jako bezinky, rajčata, plody aronie, černý rybíz, tmavě zbarvená karotka, dýně a hrozny. Vzhledem k tomu, že se nejedná o pouhé barvivo, nepoužívá se při označování kód E, ale uvádí se např.: „koncentrát z karotky“.
Food Design, 2008, č. 3, s. 13, 14, 16