Bezpečnost potravin

Tonalin – konjugovaná linolová kyselina má naději na používání v EU

Vydáno: 27. 10. 2008
Autor:

Kladným stanoviskem španělského úřadu AESAN byl učiněn první krok ke schválení CLA jako složky nového typu použitelné v EU.

Společnost Cognis je první, kdo usiluje o schválení konjugované kyseliny linolové (CLA) – přípravku Tonalin – jako složky nového typu, v souladu s nařízením 258/97/ES o „novel foods“. Žádost byla podána Španělskému úřadu pro bezpečnost potravin a výživy (AESAN), který poté, co v r. 2007 obdržel od žadatele doplňující podklady, vydal kladné stanovisko. To je nyní předloženo k připomínkování členským státům.
K výrobě Tonalinu je použita linolová kyselina ze slunečnicových semen, přičemž výsledný výrobek je k dispozici ve formě oleje nebo prášku rozpustného ve vodě.
Tonalin od firmy Cognis představuje CLA nejčastěji použitou v klinických testech na lidech. Příznivý účinek při použití látky jako doplňku stravy opravňuje k očekávání úspěchu při přídavku do potravin. Meta-analýzou 18 studií publikovanou v American Journal of Clinical Nutrition (85, 2007, s. 1203-1211), byl prokázán účinek CLA na snižování tělesného tuku, na udržování tělesné hmotnosti a na prevenci efektu jo-jo. Ve 12 z těchto studií byl použit Tonalin od Cognis, přičemž kromě příznivého účinku byla posuzována i zdravotní nezávadnost.
Příznivý účinek na redukci váhy byl prokázán i studií, při níž bylo osobám s nadváhou podáváno odtučněné mléko obohacené o CLA v porovnání s placebo.
Statut GRAS pro Clarinol a Tonalin
V USA podali úřadu FDA koordinovaně povinnou notifikaci týkající se CLA firmy Cognis a Lipid Nutrition. Clarinol (CLA) firmy Lipid Nutrition i údajně "čistší" (s vyšším obsahem CLA) Tonalin firmy Cognis získaly statut GRAS, takže mohou být v USA přidávány do mlék, jogurtů, přípravků na bázi mléka a tyčinek nahrazujících pokrmy, sojových mlék a ovocných šťáv. Přitom může být uváděno tvrzení o vlivu na snížení tělesného tuku a zvýšení svalové hmoty.
Clarinol je posuzován britským výborem ACNFP.
EDM, 2008, č. 5, s. 26, 27

Další informace