Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 26. 1. 2006

Vydáno: 26. 1. 2006
Autor:

Potravinářská inspekce kontroluje geneticky modifikované potraviny . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v průběhu loňského roku kontrolovala, zda nejsou na českém trhu potraviny obsahující nepovolené genetické modifikace.  

V průběhu celého roku odebírali inspektoři SZPI především u výrobců vzorky potravin nebo surovin obsahující sóju nebo kukuřici. Ve specializované laboratoři SZPI pak odborníci inspekce zkoumali, zda vzorky obsahují geneticky modifikované organismy (GMO). Pokud byla přítomnost GMO prokázána, pak provedli měření jejich množství. Podle evropských předpisů musí být každá potravina (nebo surovina určena k výrobě potravin), která obsahuje více než 0,9% GMO, označena slovy „Vyrobeno z geneticky modifikované  suroviny“ nebo „Obsahuje geneticky modifikované organismy“.

Více informací viz. příloha : TZ-GMO.pdf [pdf ; 131558 bytů]