Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 21.12.2005

Vydáno: 21. 12. 2005
Autor:

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat …lahůdky . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat …lahůdky

Vánoční a novoroční období je mimo jiné také ve znamení lahůdek – salátů, chlebíčků, majonéz, pomazánek a dalších výrobků studené kuchyně. Všechny patří do skupiny rizikových potravin, protože snadno podléhají mikrobiální zkáze a mohou způsobit někdy i vážná alimentární onemocnění, tedy onemocnění z potravin. Proto především této skupině výrobků je potřeba věnovat velkou pozornost nejen při nákupu, ale také při jejich domácím zpracování a skladování.

Nejdůležitějším údajem, kterého je třeba si při nákupu všimnout, je datum použitelnosti, které je uvedeno slovy „Spotřebujte do…“ a přesným datem. Po jeho uplynutí už není možné potraviny prodávat a neměly by být ani konzumovány. Na obalu jsou v takovém případě uvedeny i údaje o vhodných podmínkách skladování. Tyto obě informace najde spotřebitel i při nákupu nebalených salátů a jiných výrobků, protože prodejce je povinen je na viditelném místě uvést, případně je na požádání sdělit. Pokud si nejsme jisti vzhledem nabízených lahůdek, protože nevypadají čerstvě, raději je nekupujeme. To ostatně platí i o potravinách, které skladujeme doma.

Při nákupu je důležitým vodítkem místo, kde jsou lahůdky skladovány. Měl by to být chladící box s teplotou nepřevyšující 5˚C. Je samozřejmé, že v boxu by měl být na viditelném místě uložen funkční teploměr. Ve stejných podmínkách je třeba lahůdky skladovat i doma.

Spotřebitel by si měl všímat také hygienických podmínek prodeje lahůdek – ať už čistoty místa prodeje nebo čistoty personálu, který by měl při prodeji nebaleného zboží vždy používat podávací náčiní nebo rukavice.

V období svátků je jedním z nejprodávanějších zboží majonéza. Může se vyrábět výhradně z vajec, která byla tepelně ošetřena, aby se předešlo nežádoucí mikrobiální kontaminaci například Salmonellou. Také pro prodej majonézy platí velmi přísná pravidla: smí se prodávat pouze v uzavřeném neprodyšném obalu, musí být skladována v rozmezí teplot 0˚ – 15˚ C a na baleních větších než 300ml nebo 300g musí být upozornění „Po otevření urychleně spotřebujte“. To ostatně odborníci SZPI doporučují u všech lahůdek.

Více podrobností najdete na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz v odkazu Informace pro spotřebitele.

 

 

Daniela Kolejková                                                                              V Brně, 1 .prosince 2005

tisková mluvčí