Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Potravinářské komory ČR

Vydáno: 21. 8. 2007
Autor: pospisilova

Jak pojistit rizika v potravinářském průmyslu?

Komplexně seznámit potravinářské podniky s problematikou pojišťování potravinářských rizik je cílem semináře, který proběhne 25. září tohoto roku v Praze. Informoval o tom tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR (PK ČR) Zbyněk Boublík. 


Podle ředitele PK ČR Miroslava Koberny je smyslem akce představit potravinářským společnostem některé nové produkty nebo produkty, které nejsou v ČR příliš známé, jako pojištění rizik spojených se stahováním výrobku z trhu. Tedy škody, které vzniknou výrobcům, pokud se ukáže, že jejich výrobek na trhu má nějaké problémy a je nutné tento výrobek stáhnout z prodejní sítě. Dochází tím k přímým škodám, současně s tím však i k poškození jména výrobce. Právě tato rizika je ale přitom podle Koberny možné pojistit.

Účastníci semináře budou navíc podle Boublíka seznámeni také s některými doplňkovými typy pojistných produktů jako pojišťování osob, majetku či budov.

Nebezpečí kontaminace potravinářských výrobků představuje v současnosti v potravinářství jednu z největších hrozeb. Zejména pokud se jedná o vývoz výrobků do zahraničí, musí výrobce počítat s vysokými mimořádnými náklady například na stažení výrobků z trhu, likvidaci výrobků, zvýšenou kontrolu a testování již vyrobených, ale i nedistribuovaných výrobků nebo redistribuci pro dodržení obchodních závazků. Častým následkem je ztráta důvěry odběratele, spotřebitelů, ztráta trhu a výrazný dopad na příjmy společnosti a s tím i související existenční problémy.

Efektivním řízením rizik v této části procesu lze předcházet mnoha nepříjemným vlivům a příčinám, které způsobí škodu v podobě kontaminace výrobku. Ke kontaminaci navíc často nedochází přímo ve výrobě, ale naopak při skladování surovin či skladování hotových výrobků u distributorů či prodejců potravin. „V těchto případech sice výrobce fakticky nic nezavinil, ale je to v konečné fázi on, kdo je nejvíce poškozen ztrátou důvěry zákazníka a ztrátou trhu,“ připomíná ředitel Miroslav Koberna.

Uvedený seminář má proto představit potravinářským podnikům možnosti, jak prostřednictvím speciálních pojistných produktů snížit dopady a ztráty případného rizika na minimum.

Zájemci mohou přihlášky s uvedením názvu a adresy podniku včetně jména účastníka, obratem posílat na adresu: Potravinářská komora ČR, Zbyněk Boublík, Počernická 96/272, Praha 10, 108 03, případně na e-mail: boublik@foodnet.cz či fax 296 411 187. Formulář přihlášky je možné si stáhnout z titulní strany oficiální internetové stránky PK ČR na adrese http://www.foodnet.cz . Účast na semináři je bezplatná, počet míst je ale omezen.

 

Informace o místě a termínu konání semináře:

 

25. září 2007, Praha, doba konání: 9.30 – 13.00 hodin

 

Hotel Courtyard Prague Flora, Lucemburská 46, Praha 3

 

Spojení MHD:

stanice metra trasy A Flora , první východ vpravo, za vchodem do Paláce Flora, směr Jičínská ulice, Olšanské náměstí, dále projít Jičínskou ulicí a zahnout první ulicí vpravo do Lucemburské ulice, vchod do hotelu se nachází přímo na rohu ulic Jičínská a Lucemburská

Možnost parkování:

přímo v hotelovém podzemním parkovišti (platí se parkovné dle platného ceníku, cena parkovného je poměrně vysoká). Mimopražským účastníkům doporučujeme osobní vozidla odstavit na záchytných parkovištích P+R u následujících stanic metra: trasa A – stanice Skalka, Depo Hostivař, trasa B – stanice Zličín, Nové Butovice, Palmovka, Rajská Zahrada, Černý Most, trasa C – stanice Nádraží Holešovice, Ládví, Chodov, Opatov. Cena parkovného je 10,- Kč. Na místo konání semináře je dále možné pokračovat metrem do stanice Flora na trase A.