Tisková zpráva SVS ze 7. března 2012.
Sůl byla nezávadná
V souvislosti s problémy, které mají sousedé v Polsku s použitím technické soli pro potravinářské účely, rozhodl Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, odebrat k vyšetření vzorky výrobků a soli používané v našich zpracovatelských podnicích.
Vzorky soli, které byly odebrány v Moravskoslezském kraji, byly analyzovány ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě. Laboratorní analýzy se zaměřily zejména na smyslové posouzení, stanovení vlhkosti, sodíku, NaCl v sušině, síranů, ferrokyanidu draselného a nerozpustných látek. Současně byl stanoven obsah těžkých kovů (rtuť, kadmium, olovo, arzén). Výsledky všech analýz u testovaných vzorků soli splňují požadavky pro jedlou sůl.
V SVÚ Olomouc vyšetřují ještě vzorky masných výrobků a podle šéfa Státní veterinární správy budou vyšetřeny i mléčné výrobky polského původu. Vzhledem k velkému ředění soli ve výrobcích (1 – 3,5 %) spíše neočekáváme, že by se prokázala zdravotní závadnost, nicméně činíme tak zejména pro uklidnění konzumentů. Další došetření výrobků lze očekávat do pátku.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.