Testování GMO
V laboratoři molekulárně-biologických metod na SZÚ Centra chemie potravinových řetězců v Brně je prováděna diagnostika geneticky modifikovaných organismů a potravin nového typu na bázi GMO s využitím metody PCR (polymerázové řetězové reakce) a ELISA (imunochemické metody).
V r. 2001 bylo zpracováno celkem 42 vzorků (sójové výrobky, kukuřičné výrobky, rajčata, brambory, čekanka). Screeningovou metodou bylo zjištěno, že 6 sójových výrobků a 1 kukuřičný výrobek byly vyrobeny z GM produktů. Z testovaných 5 vzorků biopotravin žádný nebyl vyroben z GMO.
Pro snadnější orientaci v problematice sestavili odborníci z Centra potravinových řetězců v Brně malý slovník základních pojmů.
Pojem | Vysvětlení |
---|---|
Genetická modifikace | Cílená změna dědičného materiálu organismu způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací, a to vnesením cizorodého dědičného materiálu do dědičného materiálu organismu nebo vynětím části dědičného materiálu organismu (zákon č. 153/2000 Sb. |
Transgen | Cizorodý gen, který je vložen do dědičného materiálu organismu |
Geneticky modifikovaný organismus (GMO) | Organismus, jehož dědičný materiál byl změněn genetickou modifikací |
Dědičný materiál | Deoxyribonukleová nebo ribonukleová kyselina. |
Příjemce | Organismus, do jehož dědičného materiálu se vnáší cizorodý dědičný materiál |
Vektor | Nebuněčný útvar obsahující dědičný materiál a schpný přenášet tento dědičný materiál spolu s vloženým cizorodým dědičným materiálem do buněk příjemce |
Dárcovský organismus | Organismus, z jehož dědičného materiálu pochází dědičný materiál vkládaný do buněk příjemce |
Insert | Cizorodý dědičný materiál, vložený do dědičného materiálu příjemnce |
Konstrukt | Uměle upravená molekula nukleové kyseliny |
Signální gen | Gen obsažený v konstruktu a určující snadno zjistitelnou vlastnost buněk nebo organismu, který obsahuje funkční konstrukt |
Selekční gen | Gen obsažený v konstruktu a určující necitlivost k určité látce nebo k vlivu zabraňujícímu množení buněk, které tento gen neobsahují |
Nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty | Každá činnost, jejímž předmětem jsou GMO nebo produkty od jejich vzniku genetickou modifikací až do okamžiku , kdy ztratí schopnost rozmnožování nebo přenosu dědičného materiálu |
Podrobnosti o způsobu testování GMO jsou uvedeny ve sborníku přednášek ze semináře Mikrobiologie potravin a její příspěvek ke zdraví a moderní technologii, který se konal 22.-24. 5. 2002 v Třešti.
Sborník bude zařazen do fondu Knihovny ÚZPI.