Bezpečnost potravin

Testování fritovacího oleje Natreon

Vydáno: 25. 5. 2003
Autor:

Natreon, fritovací oleje, složení mastných kyselin, schopnost dlouhodobého užití, pomalé tmavnutí, vhodný poměr n-3 a n-6 mastných kyselin

Olej Natreon byl získán z nové odrůdy řepky (canola) a je obchodován jako značkový produkt firmy Dow Agrosciences. Je to kvalitní olej pro fritování (smažení) a jiné potravinářské použití. Nízký obsah kyseliny linolenové a umírněný  obsah  kyseliny linolové jsou vhodné pro to, aby vznikla výrazná smažicí chuť. Olej prošel testy v Kanadě a ve společnosti Leatherhead Food RA (nyní Leatherhead Food International). Olej obsahuje více než 70 % svých mastných kyselin ve formě kyseliny olejové, čímž se blíží složení olivového oleje, který žádají spotřebitelé upřednostňující Středomořskou dietu. Obsahuje také kyselinu linolenovou, potřebnou pro nervový systém a zrak. Obsah trans mastných kyselin se blíží nule. Testy v Leatherheadu ukázaly, že Natreon je rezistentní na tvorbu pěny, vyžaduje minimální doplňování během fritování po dobu 15 dnů a tmavne mnohem pomaleji než jiné oleje. V porovnání se  špičkovým fritovacím olejem Good-Fry (směs slunečnicového oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové a olejů sezamového a z rýžových otrub) Natreon vyniká svými užitnými vlastnostmi a nelze ho spojovat s produkty genových manipulací.

Natreon frying oil passes the tests. Oils and Fats International, 19, 2003, č.3, s. 2