Bezpečnost potravin

Test pro stanovení nervové tkáně v mletém mase

Vydáno: 13. 4. 2003
Autor:

Výzkumníci z univerzity v Arkansasu vyvinuli rychlý a snadný postup pro zjištění nervové tkáně v mletém mase.

Výzkumníci z univerzity v Arkansasu vyvinuli rychlý a snadný postup pro zjištění nervové tkáně v mletém mase. Test není destruktivní a jeho aplikace trván jen dvě minuty. Vědci zjistili, že existuje výrazná korelace mezi fosforečnanovými skupinami vázanými na organické molekuly a přítomností  míšní tkáně. Při zvyšujícícm se podílu míchy dojde ke specifické reakci  fosfátové skupiny. Teste lze zjistit kontaminaci mletého masa míchou v koncentraci nižší než 0,0016 % (zkouškou Elisa  se zjistií koncentrace 0,1 %). Celý článek je publikován v časopise  Journal of Food Science, 68, 2003, č. 1, s. 124-127.

www.cabi-publishing.org
animalsci.com(headlines 13.3.03)