Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek SZÚ - Koňské maso místo hovězího na talíři do kategorie

Aktuality > Aktuality
Koňské maso - 2013 > Bezpečnost potravin - archiv - kauzy> Koňské maso - 2013

SZÚ - Koňské maso místo hovězího na talíři

Vydáno: 25.2.2013
Tisk článku
Autor: SZÚ, Prof. MVDr. J. Ruprich, CSc.
Informace SZÚ k aktuální situaci klamaní spotřebitelů.

Koňské maso místo hovězího na talíři – zrcadlo nastavené chování společnosti v EU

Již řadu dní jsme vystaveni informacím médií o „kolosálním evropském systému podvodů“ s použitím koňského masa místo hovězího v různých potravinářských výrobcích. Zejména v těch, obsahujících mleté výrobní maso, jako jsou např. lasagne. Někteří spotřebitelé jsou zmateni, ptají se, jak jim to uškodí. Setkali jsme se i s reakcí studentů vysokých škol, kteří šířili informace o nebezpečnosti koňského masa vzhledem k obsahu veterinárních léčiv jinak pro potravinová zvířata nepoužívaných.   Odpovědí je např. na webu mnoho, většinou věcných a správných.

Shrňme si některá fakta:
1. Koňské maso je potravina, která podléhá kontrole jako jiné druhy „potravinových zvířat“. Nelze předpokládat, že by se do výroby použila populace dostihových či jiných koní, kteří by byli léčeni nepovolenými látkami. Není k dispozici informace, že by nalezené koňské maso obsahovalo nebezpečná množství reziduí veterinárních léčiv.

2. Případná konzumace jedné porce lasagní (=300 g) může obsahovat asi 100 g mletého masa. Jak bylo mnohokrát upozorněno, má koňské maso z hlediska nutričního dokonce některé nutriční výhody před masem hovězím. 

Následující tabulka porovnává nutriční hodnoty pro obě masa:

Srovnání nutričních hodnot masa hovězího a masa koňského (100g)

nutrient

hovězí maso

maso koňské

energie (kJ)

905

493

voda celková (g)

63,42

73,77

bílkoviny (g)

16,73

21,45

tuky (g)

16,41

3,55

z toho SFA (g)

6,67

1,104

MUFA (g)

7,42

1,19

PUFA (g)

0,73

0,62

cholesterol (g)

0,068

0,064

sacharidy (g)

0,35

0

sodík (mg)

76,7

49,5

hořčík (mg)

23,8

24

fosfor (mg)

193,9

210,5

chloridy (mg)

64,5

x

draslík (mg)

314,5

352,5

vápník (mg)

9

10,5

železo (mg)

2,87

3,66

zinek (mg)

3,74

2,8

jód (mg)

0,006

x

vitamin A (mg)

0,016

0,03

vitamin D (mg)

0,0007

x

vitamin E (mg)

0,62

0,52

vitamin B1 (mg)

0,142

0,135

vitamin B2 (mg)

0,206

0,185

vitamin C (mg)

2

1

Zdroj dat: Kompilovaná databáze SZÚ


Na první pohled je zřejmé, že koňské maso je z čistě dietetického pohledu dokonce vhodnější než maso hovězí, protože obsahuje vyšší podíl bílkovin a podstatně nižší podíl tuků, zejména s nasycenými mastnými kyselinami. Je také lepším zdrojem železa, mírně horším zdrojem zinku, další živiny jsou obsaženy ve srovnatelném množství nebo z hlediska obsahu nehrají příliš důležitou roli v celkovém dietárním přívodu.

3. Z etického hlediska je koňské maso pro mnoho spotřebitelů nepřijatelné a jeho konzumace může vyvolávat silné pohoršení a velmi negativní reakce. Na to ale, jak se zdá, někteří výrobci nehledí, protože zisk je v tomto směru nadřazen.

4. Existuje pro spotřebitele nějaké řešení? Snad jen omezit nákup „globalizovaných“, tedy často levnějších potravin, za cenu vyšší pravděpodobnosti, že od lokálního výrobce dostanou to co na výrobku deklaruje.

5. A poučení na závěr? Dochází k velkému zanedbávání péče o kvalitu zboží. Možná i proto, že hlavní péče byla věnována zdravotní nezávadnosti. Liberální trh je až příliš liberální. Kdysi byla pro kontrolu jakosti v ČR zřízena SZPI. Má před sebou nesporně, společně s producenty, dovozci a distributory, včetně jejich společenských organizací, vskutku titánský úkol, zlepšit tuto zanedbanou situaci, nikoli na konci řetězce, ale především na jeho začátku, před prodejem potravin. Myslím, že další podstatné v tomto směru také ve svém příspěvku píše známý agrární analytik p. P. Havel (http://ekonomika.idnes.cz/podvody-s-konskym-masem-v-jidle-komentar-ffr-/ekonomika.aspx?c=A130221_1892140_ekonomika_skr )

V Brně 21.2.2013  J.Ruprich


Zdroj:  SZÚ

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018