Bezpečnost potravin

SZPI: Výrobci potravin musejí vybavit provozy podle norem EU

Vydáno: 26. 6. 2003
Autor:

Zhruba 40 procent výrobců potravin ve Zlínském kraji bude muset investovat do vybavení provozů, pokud chtějí vyhovět normám Evropské unie. Většinou půjde o investice do sanitárních zařízení.

Vyplývá to z výsledků kontrol, které v regionu provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „Většinou jde o nákup potřebného vybavení. Investice do zařízení, jako jsou hygienické myčky či umyvadla s bezdotykovými bateriemi určitě neohrozí ekonomiku velkých podniků. Někteří menší výrobci ale mohou mít s financováním úprav problémy,“ řekla na dnešní tiskové konferenci Ilona Kočová z brněnského inspektorátu. Inspektoři provedli u výrobců potravin a ve velkoobchodních skladech v kraji od začátku roku 270 kontrol, které byly zaměřeny zejména na dodržování podmínek a požadavků na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin. „Výrobce upozorňujeme na nedostatky, za které by mohli být sankcionováni,“ řekla Kočová. Od 1. července totiž vstoupí v platnost vyhláška, která již zahrnuje příslušné směrnice EU. „Pro podniky, které vzniknou po tomto termínu bude přímo závazná. Ostatní firmy se jí budou muset začít řídit po vstupu do EU,“ vysvětlila Kočová. Podle ní je důležité, aby výrobci začali s přípravami s dostatečným předstihem a minimalizovali tak riziko možných sankcí. Pokuty, které může SZPI za nedodržování předpisů uložit, mohou dosáhnout i milionových částek.
Josef Hampl bm (old)
24. 6. 2003