Bezpečnost potravin

SZPI: V létě je třeba kupovat čerstvé potraviny a dobře je uchovat

Vydáno: 15. 7. 2004
Autor:

V horkých letních měsících by měli spotřebitelé nakupovat pouze takové potraviny, které zkonzumují do data použitelnosti a dokáží je do té doby bezvadně uchovat. Teplota a vlhkost jsou totiž hlavními faktory pro růst mikrobů, původců nákaz.

„V obchodě se vyplatí být obezřetný,“ řekla ČTK mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Daniela Kolejková. Lidé by neměli kupovat potraviny s prošlými daty či nevhodně uložené. Je třeba se také vyhnout poživatinám s porušeným obalem, nečerstvého vzhledu a se zjevnými povrchovými vadami, jako je plíseň či hniloba. Po koupi musí zákazník dopravit zvláště rychle se kazící výrobky domů a zkonzumovat je, případně je správně uložit. „Měli bychom si uvědomit, že podmínky uchování potravin jsou doporučení nejen pro obchodníka, ale i pro nás,“ zdůraznila. Mezi rizikové potraviny, podléhající rychlé zkáze, patří například klasické cukrářské a lahůdkářské výrobky, zmrzliny, mléčné výrobky, uzeniny a další masné výrobky, chlazená drůbež a drůbeží produkty, čerstvé chlazené ryby i rybí výrobky. Tyto potraviny se označují datem použitelnosti, slovy „Spotřebujte do…“ a konkrétními podmínkami uchování. Ty je třeba dodržovat po celou dobu prodeje a výrobek s prošlým datem spotřeby se nesmí prodávat. Podle inspektorů musí být při přípravě, vystavování i prodeji nebalených potravin k přímé spotřebě vyloučen přímý kontakt této potraviny s rukou obsluhující osoby. Jde například o zmrzliny, zákusky nebo lahůdky.“Je dobré si všímat, zda prodavač používá podávací náčiní, jako jsou kleště nebo ubrousek,“ doporučuje Kolejková. Hodně napoví také čistota oděvu prodavače i prodejního místa. Nebalené potraviny musejí obchodníci umísťovat tak, aby je ochránili před znečištěním a klimatickými vlivy. U těchto druhů výrobků je nutné umístit datum použitelnosti v jejich blízkosti na viditelném místě pro spotřebitele, uzavřela mluvčí.
ČTK 13.7.2004