Bezpečnost potravin

SZPI uzavřela Lomanskou pekárnu ve Františkových lázních

Vydáno: 29. 8. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 28. 8. 204.

Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI) uložila okamžitý zákaz užívání výrobních i prodejních prostor v pekárenské provozovně společnosti LOMANSKÁ PEKÁRNA s.r.o. na adrese Americká 32/71, 35101 Františkovy Lázně. Při kontrole dne 27. 8. zde SZPI zjistila porušení hygienických předpisů významného rozsahu, inspekce mj. nalezla ve skladu surovin značné množství exkrementů hlodavců a tělo dospělé myši ve stadiu rozkladu, což – vedle dalších stop – prokazuje nepravidelný a zcela nedostatečný úklid a deratizaci v těchto prostorách. Dále inspekce zjistila výskyt živých moučních molů ve skladu s moukou.
Z uvedeného vyplývá, že nelze vyloučit kontaminaci přítomných surovin a potravin a rovněž nelze vyloučit riziko, že tyto potraviny budou nevhodné k lidské spotřebě. Provozovatel neměl zavedené adekvátní postupy pro regulaci škůdců a mj. tak porušil nařízení (ES) 852/2004. SZPI z těchto důvodů nařídila společnosti LOMANSKÁ PEKÁRNA s.r.o. provozovnu neprodleně uzavřít a provést zde důkladnou deratizaci, sanitaci a odstranit veškeré poškozené potraviny a suroviny a uvést celkový stav provozovny do souladu s požadavky právních předpisů. Inspekce zákaz užívání prostor uvolní až po splněná uložených opatření, což SZPI prověří opakovanou kontrolou. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI