SZPI: Letní teploty zvyšují riziko kažení živočišných výrobků
Letní vysoké teploty zvyšují velmi výrazně nebezpečí kažení masných, drůbežích, mléčných a rybích výrobků.
Namnožení mikrobů pak může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Prvním varováním jsou smyslové změny potravin, jako zešednutí nakrájených salámů nebo nakyslá chuť či vůně. Příčinou může být nedodržení teplotních režimů při skladování a prodeji, sdělila ČTK Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Povrch masných výrobků nesmí být oslizlý, lepkavý, netypicky svraštělý nebo porostlý plísní, radí inspektoři zákazníkům. Při nákupu mléčných výrobků je dobré vybrat si produkt s neporušeným obalem, jinak hrozí vysychání nebo vady povrchu. „Nedostačující je umístění těchto rizikových potravin vedle chladicích vitrín a označení slevou,“ upozorňuje mluvčí SZPI Daniela Kolejková. U vakuově balených masných výrobků je na místě zkontrolovat, zda není porušen obal a zda je uvolněná voda okolo výrobku čirá. Její zákal svědčí o tom , že u výrobku začíná mikrobiologický proces kažení, vysvětlila mluvčí. Spotřebitel by neměl opominout ani kontrolu hygieny prodejního místa a data použitelnosti. Nebezpečí výskytu koliformních bakterií, salmonely, ale také kvasinek hrozí i u lahůdek, mezi které patří zejména saláty, chlebíčky, pomazánky, aspiky, obložené housky a bagety. Mají být skladovány do pěti stupňů Celsia, a i v tomto případě je dobrá kontrola data použitelnosti a podmínek uchování. Oblíbené nebalené cukrářské výrobky musí být skladovány do osmi stupňů Celsia a nelze je tedy volně vystavovat na pultech. V prodejnách je navíc jejich místo nejméně 70 centimetrů nad zemí. Předpisy dále stanoví, že například náplně do zákusků je třeba zpracovat nejpozději do 24 hodin po výrobě a v případě skladování nesmí teplota překročit pět stupňů Celsia. Přepravní obaly pak nesmí obchodníci použít pro jiné zboží. Zájemci o sladkosti by měli nakupovat jen nepoškozené a bezvadné kusy, které nejsou rozdrobené, připálené, deformované nebo s rozteklými náplněmi. „Prodavači vždy musí použít podávací náčiní nebo kleště,“ uzavřela Kolejková.
ČTK 16.7.2004