Bezpečnost potravin

Sýry ze syrového mléka představují potenciální zdravotní riziko

Vydáno: 26. 3. 2005
Autor:

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv upozorňuje, že některé měkké sýry, vyrobené ze syrového mléka původem z Mexika a ze zemí Střední Ameriky, představují zdravotní riziko a mohou způsobit různá infekční onemocnění jako tuberkulózu, brucelózu, listeriózu a salmonelózu.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) upozorňuje, že některé měkké sýry, vyrobené ze syrového mléka, představují zdravotní riziko a mohou způsobit různá infekční onemocnění jako tuberkulózu, brucelózu, listeriózu a salmonelózu. Nedávný případ tuberkulózy v New York City, způsobený Mycobacterium bovis, je spojován s konzumací sýrů typu „queso fresco“ importovaných z Mexika nebo přímo v Mexiku konzumovaných. Nejčastěji se jedná o měkké sýry Queso Panela, Asadero, Blanco a Ranchero původem z Mexika a ze zemí Střední Ameriky. FDA doporučuje spotřebitelům nejíst nezralé měkké sýry ze syrového mléka z Mexika, Nicaraguy nebo Hondurasu. Podle tiskových zpráv se Zdravotní úřad v New York City domnívá, že v posledních čtyřech letech onemocnělo tuberkulózou v důsledku konzumace kontaminovaných sýrů nebo mléka minimálně 35 osob (22 dospělých a 13 dětí). V březnu 2004 zemřelo na následné komplikace patnáctiměsíční dítě. Více informací na adrese

http://www.foodsafetytoday.com