Bezpečnost potravin

Sýry z kozího mléka

Vydáno: 24. 2. 2023
Autor: Společnost pro výživu

Článek "Sýry z kozího mléka" byl publikován ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování.

Společnost pro výživu zveřejnila článek „Sýry z kozího mléka“, který byl publikován v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování“ 1/2023.

Složení kozího mléka (Úvod článku)

Koza (Capra hircus) je jedno z nejstarších domestikovaných hospodářských zvířat a kozí mléko se k lidské výživě používá již několik tisíciletí. Kozy jsou chovány prakticky po celém světě, přičemž produkované mléko vykazuje výraznou variabilitu složení v souvislosti s rozdíly mezi plemeny, individualitou zvířat, výživou a změnami v průběhu laktace.

Kozí mléko se svým základním složením příliš neliší od mléka kravského. Jedná se o mléka podobných živočišných druhů, tedy tzv. o mléka kaseinová. Kozí mléko je považováno za nutričně hodnotnou potravinu mající oproti kravskému mléku určité přednosti, ale na druhou stranu i nedostatky. Na první pohled je patrný rozdíl v barvě obou mlék. Kozí mléčný tuk má nulový obsah karotenů, protože koza není schopna tato barviva uvolňovat ze zeleného krmiva. Kozí mléko je tedy křídově bílé. Karoteny jsou naopak přítomny v mléce kravském a dávají mu lehce nažloutlou barvu…

  • Celý článek „Sýry z kozího mléka“ (PDF)
    Autoři: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D., prof. Dr. Ing. Jan Kuchtík, Ing. Pavla Burešová, Ph.D. AMBIS vysoká škola, Ústav chovu a šlechtění zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně

 

Zdroj: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock