Bezpečnost potravin

Symposium o inaktivaci prionů

Vydáno: 16. 3. 2004
Autor:

Ve Spojených státech ve Washingtonu D.C. se 1.dubna 2004 uskuteční jednodenní symposium "Inaktivace prionů: současné technologie a potřeby výzkumu v budoucnosti".

Organizátorem akce jsou Národní asociace výrobců potravin (NFPA) a Národní asociace masa (NMA). Účastníky sympozia budou odborníci z vládních institucí a z potravinářského průmyslu, kteří  budou informovat o nejnovějších pokrocích v oblasti inaktivace transmisibilních prionů spongiformní encefalopatie. Bude se hovořit mimo jiné o:
* úloze ministerstva zemědělství (USDA/FSIS) v problému nakládání s vysoce rizikovým materiálem u CWD a BSE,
* úloze ministerstva zdravotnictví (FDA) v problému nakládání s vysoce rizikovým materiálem u CWD a BSE,
* vědecké základně pro stanovení rizika,
* účinku tepla na infekční agens TSE,
* křížové kontaminaci,
* dekontaminaci povrchů přicházejících do kontaktu s potravinami,
* dalším využití dekontaminovaných odpadů,
* inaktivaci TSE infekčnosti vlhkým teplem a alkáliemi,
* spalování.
Další podrobnosti o symposiu lze nalézt na stránkách http://www.nmaonline.org/html/prion_symposium.htm