Bezpečnost potravin

SVS: Veterináři zjistili nedostatky ve složení masných výrobků

Vydáno: 25. 3. 2004
Autor:

Veterinární správa objevila například nepovolený či nadměrný obsah drůbežího masa, nepovolené strojně oddělené maso nebo více rostlinných bílkovin, než povoluje receptura.

Státní veterinární správa odhalila nedostatky ve složení některých kontrolovaných masných výrobků. Veterináři prověřili zhruba 70 vzorků. Postih může být pro výrobce či dovozce citelný.
Podle mluvčího SVS Josefa Dubna lze například udělit pokutu až milion korun. Veterinární správa objevila například nepovolený či nadměrný obsah drůbežího masa, nepovolené strojně oddělené maso nebo více rostlinných bílkovin, než povoluje receptura. Veterináři kontrolovali různé druhy uzenin, trvanlivých masných výrobků, tedy trvanlivých salámů, a také šunkových salámů a šunek. Nepovolený či nadměrný obsah drůbežího masa testy prokázaly například u vzorku dovozového gothajského salámu, spišských párků nebo šunkového salámu. Nepovolené strojně oddělené maso bylo zjištěno opět u dovozového gothajského salámu, lahůdkových párků a u domácího salámu junior či špekáčků. Nevyhovující podíl čistého libového masa veterináři našli třeba u turistického salámu jednoho domácího výrobce nebo salámu Vysočina z dovozu. Více rostlinných bílkovin, než povoluje receptura, zkoušky prokázaly u dovezeného turistického salámu či salámu Salchichon. „Z výsledků kromě jiného vyplývá, že pro některé vybrané skupiny lidí by mohly vzniknout určité zdravotní problémy, zejména pro alergiky,“ uvedl Duben. Orgány veterinárního dozoru všechna pochybení řeší v tzv. správním řízení, jehož důsledkem mohou být pro výrobce i dovozce pokuty.
dmr nol
ČTK