Bezpečnost potravin

SVS nařídila stáhnout mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely

Vydáno: 13. 3. 2024
Autor: SVS

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1 500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kg). Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu. Podnět ke kontrole dostala SVS od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Uvedená šarže byla zpracována do několika finálních výrobků. Více než 1 400 kg nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně RABBIT Vysoké MýtoZ původního množství 1 536 kg bylo 504 kg produktu distribuováno do obchodního řetězce Globus jako kuřecí polévková směs. Díky rychlé reakci obchodníka se podařilo stáhnout z prodeje 417 kg. Zbytek, tedy 87 kg výrobku, byl prodán koncovým zákazníkům na pobočkách řetězce. Vedle toho se v prodejně RABBIT Vysoké Mýto prodalo 9 kg kuřecích srdcí koncovým zákazníkům.

Identifikace výrobků:

Produkt č. 1 – GLOBUS
Název: kuřecí polévková směs Z PE 1, á 1 kg

Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 87 kg
Datum minimální trvanlivosti: 8.2.2025
Šarže: 2454033

Produkt č. 2 – RABBIT Vysoké Mýto
Název: kuřecí srdce 500 g Z

Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 9 kg
Datum minimální trvanlivosti: 9.8.2025
Šarže: 2454033

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou) mohou způsobit u lidí průjmové onemocnění – salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohroženi mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS